Ge-OH (1)

Het weekeinde 30 augustus-1 september staat voor Caïssa-Eenhoorn weer in het teken van het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap. In de aanloop naar deze dubbele titelstrijd verschijnt een aantal verhalen – geen ge-ouwehoer – over bijzondere partijen.

De kloksimultaanwedstrijd van 2007, na afloop van het Open Hoorns. Derde van rechts zit Erik van Tooren (de kampioen) die enkele weken eerder een bizarre partij heeft gespeeld tegen Willem Meijles (tweede van rechts).

In 2007 krijgt wedstrijdleider Gerard Groot voor het Open Hoorns kampioenschap geen aanmelding van Sjoerd Plukkel, de winnaar van 2006. De Hoornse schaker is een puntenpakker voor De Wijker Toren dat ten tijde van de start van het Open Hoorns de titel in de landelijke tweede klasse B verovert. De favorietenrol gaat over naar drie spelers met een rating boven 2000: Ronald Ritsema, Wilko van der Gracht (beiden van NSI/De Eenhoorn) en Caïssa-troef Peter Holscher. Als zevende geplaatst is zijn clubgenoot Erik van Tooren.

Erik is in de herfst van 2005 neergestreken in Westfriesland. Hij heeft de overstap gemaakt van de landelijke derdeklasser ASC (Alphen) naar Caïssa dat in de eerste klasse van de NHSB uitkomt. In de achtste ronde van de clubcompetitie – op 1 november 2005 – maakt hij zijn debuut en zit meteen tegenover een sterke opponent: clubvoorzitter Fred Avis. Fred is het jaar ervoor als dertiende geëindigd, verslaat Erik en stijgt met die vijfde seizoenszege naar de vierde plaats. Ook de week erop delft Caïssa’s nieuwe aanwinst het onderspit, tegen Barry Plukkel, en boekt vervolgens tegen Ko van Gent zijn eerste zege in cultureel centrum De Huesmolen. Erik zal uiteindelijk op negentien dinsdagavonden twaalf keer zegevieren, eenmaal remise spelen en in totaal zes keer verliezen en klasseert zich, in een veld met 82 deelnemers, als zevende. In vijf bondspartijen – inclusief twee voor het bekertoernooi – sleept hij 4½ punt in de wacht.

Het clubseizoen 2006-2007 verloopt voor hem min of meer hetzelfde. Erik wordt ditmaal achtste en presteert ook in het sterkste achttal van Caïssa goed. In de tweede helft van januari is hij in Wijk aan Zee actief, Corus natuurlijk. Met vijf overwinningen en vier halfjes eindigt de Avenhornse schaker bovenaan in groep 4D; zijn clubgenoten Dirk Lont in 4C en Aad Laan in 6B presteren dat ook. Dat Erik zich thuisvoelt bij Caïssa blijkt bij de snertmaaltijd. In de tent probeert hij met Fred Avis, Gerard Groot en Peter Holscher de optredende zangers en gitaristen te overtreffen.

En zo nadert 24 april 2007, de dag van de eerste ronde van het Open Hoorns. Bert Spil is de eerste opponent, die al snel de kwaliteit verliest en net na de eerste tijdcontrole de partij. Verrassend is een week later Eriks zege op Peter Holscher die zich in een eindspel met kwaliteitsvoorsprong verslikt. Na twee ronden is hij de enige met een score van honderd procent.

In de derde week wordt het zitvlees van de toppers getest. Erik belandt tegen Ronald Ritsema, als eerste geplaatst, in een eindspel met vier paarden en her en der verspreid een aantal pionnen. De partij krijgt na zestig zetten geen winaar. Omdat alle concurrenten eveneens remiseren, behoudt Erik zijn koppositie.

Op dinsdag 15 mei treft hij als zwartspeler Willem Meyles. Anderhalve maand eerder heeft Willem met dezelfde kleurverdeling een nul moeten incasseren. Daar lijkt het ook naar toe te gaan in de vierde ronde van het Open Hoorns. We zijn bij de bijzondere partij van het eerste verhaal beland. Beiden spelen aanvallend. Het eerste offensief is van zwart die een pionnetje op b2 meesnoept. Vervolgens wil de witspeler het initiatief en valt met 13. e5 een paard op f6 aan. Erik kiest vervolgens voor een stukoffer en heeft dan als compensatie drie pionnen meer. Een paar minuten later staat hij er ineens uitstekend voor. Willem probeert de toren op a8 te vangen, maar mist een tussenschaak en dat kost hem een paard.

Met de zet ziet het er daarna steeds beroerder uit voor wit. De oud ASC’er verovert een vierde pion en bouwt een machtige pionnendiagonaal op van h7 naar d3. Hij geeft een pion terug, als er vrijpionnen op d3 en e3 staan. Terwijl de klok doortikt, geeft Fritz na 47. Td7 een ruime +20 aan in het voordeel van Erik.  Dan moet hij wel … e2 spelen. Wit kiest voor een ander plan, maar de winstkansen blijven groot.

De topper eindigt dramatisch. Willem krijgt de mogelijkheid om de dames te ruilen en dan is de stelling ineens gelijkwaardig. Een paar zetten later geeft Fritz +7 aan in zijn voordeel. Het zijn geen temperatuursverschillen in de Rocky Mountains (van +20 naar -7), maar Erik krijgt het warm en koud tegelijk. Hij verliest zijn twee vrijpionnen die bijna promoveren, hij verliest een toren en hij verliest de partij.

Toch krijgt het Open Hoorns een happy end voor de Caïssa-speler. In het verdere verloop van het kampioenschap bewijst hij zijn vorm met overwinningen op Wouter Strating, Ton Wessels en Rolf de Brouwer. Met een punt voorsprong verovert Erik van Tooren de titel. Voor het eerst in tien jaar eindigt een schaker van de organiserende vereniging op de eerste plaats.

Caïssa-voorzitter Fred Avis feliciteert Erik van Tooren als Hoorns kampioen van 2007. Voor het eerst in tien jaar gaat de titel naar een speler van de organiserende vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *