Peter Doggers

Op vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september wordt het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap gehouden. In de aanloop naar het evenement verschijnt elke vrijdag op deze website een column. Nog vier weken te gaan.

Er is één schaker die zowel het Open Hoorns als het NHSB-kampioenschap heeft gewonnen en hij is ook nog eens lid van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn. We hebben het over Peter Doggers.

Beide evenementen bestrijken jarenlang een ander deel van de provincie. Voor het kampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond hebben de deelnemers vaak naar de westelijke helft van Noord-Holland moeten reizen (Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Wijk aan Zee) en een enkele keer in zuidelijke richting (Schiphol, Zaandam). Wellicht dat daarom de Westfriese inbreng zeer gering is geweest. Het open Hoorns kampioenschap daarentegen is gedurende vele seizoenen in trek bij spelers van Westfriese en oostelijke verenigingen (Purmerend, Volendam) en zo is de kans klein dat iemand bij beide wedstrijden op de eerste plaats eindigt.

Peter Doggers heeft de primeur. In het voorjaar van 1999 wordt er geschaakt in de Hogeschool Alkmaar. Het Dagblad voor West-Friesland heeft in die tijd de schaakrubriek ‘Stuk voor stuk’ en we citeren uit de krant van woensdag 14 april: ,,Het afgelopen weekeinde wist Peter Doggers totaal onverwacht een gedeelde eerste plaats te behalen op het Hogeschool Alkmaar Schaaktoernooi van de Noordhollandse Schaakbond. Mede dankzij gunstige uitslagen van de medeconcurrenten bleek na de laatste ronde dat het 4,5 punt (uit 6) voor Doggers voldoende was voor de eerste plek.’’ Daaronder staat zijn winstpartij tegen Fred van de Klashorst.

Een jaar later neemt Peter deel aan het open Hoorns kampioenschap, waar hij in 1992 achter Tom Balla (eerste) en Wilko van der Gracht (tweede) al eens op het erepodium stond. Veel spelers van HSV De Eenhoorn doen mee en in de eerste ronde staat het onderonsje Piet Aardenburg – Peter Doggers op het programma. Het wordt remise, maar door overwinningen op achtereenvolgens Arend Stapel, Sjoerd Plukkel en Alexander Geerts nestelt Peter zich bovenaan. Naast Piet Aardenburg die in zijn vierde partij knap de ongeslagen koploper Willem Meyles heeft verslagen. Het Eenhoorn-duo staat op 3½ punt.

Piet delft in de vijfde ronde het onderspit tegen de een verrassend kampioenschap spelende Hans de Vries (Caïssa) die uiteindelijk als derde zal eindigen. Peter deelt het punt met Bert Meester en krijgt aan kop gezelschap van Ronald Ritsema, Ton Wessels en Hans. Laatstgenoemde kan tegen Peter Doggers niet nog eens stunten en daar Ronald en Ton elkaar in evenwicht houden, staat Peter na zes ronden alleen bovenaan. Hij verslaat Ton Wessels in de slotronde en kroont zich met zes uit zeven tot open Hoorns kampioen. Het is dan overigens voor de eerste keer dat aan de winnaar van de hoogste groep een geldprijs wordt uitgereikt. Peters clubgenoten Sjors Broersen en Martijn Monteban zullen hem in de seizoenen erop opvolgen.

In 2000 is er geen NHSB-kampioenschap, waardoor Peter Doggers zijn titel pas in 2001 verdedigt. Hij stuit op zware tegenstand, onder meer van een andere clubgenoot: Daan Zult. Daan verovert in het zevenrondige evenement 6½ punt, een halfje meer dan Pieter Hopman. Arno Bezemer (van meesterklasser Zukertort Amstelveen) en Peter Doggers delen met 4½ punt de derde plaats.

De schaakrubriek in het Dagblad voor West-Friesland – Peter Doggers is ermee begonnen, Warner de Weerd nam die later over – heeft op 17 mei de slotpartij van Daan Zult. Hij stelt de titel veilig tegen … Fred van de Klashorst. Net als twee jaar eerder delft de routinier van HWP met zwart het onderspit tegen een talent van HSV De Eenhoorn.

De Westfriese overheersing op het kampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond duurt drie jaar. In 2002 herovert Peter Doggers de titel. Hij is nog steeds de laatste Westfriese NHSB-kampioen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *