Open Hoorns als kampioenengala

Half februari 1950 nam Sicco Hiemstra (voorzitter van de Hoornse Sportraad en lid van schaakvereniging Caïssa) de prijsuitreiking van het eerste Open Hoorns voor zijn rekening. Hij sprak de wens uit dat het kampioenschap een traditie wordt. We zijn zeventig jaar verder en kunnen stellen dat aan zijn wens is voldaan. Toen – in januari en februari – waren er een kleine dertig deelnemers, nu is een maand en een week voor de start het maximum aantal van honderd spelers bereikt.

Overzicht van het Oscar Romero Open Hoorns/NHSBK van vorig jaar.

Eendaagse evenementen in Hoorn als het NHSB-snelschaakkampioenschap en de jeugdtoernooien (het Bischoff-toernooi van HSV De Eenhoorn en de GP Finbotx van Caïssa-Eenhoorn) hebben meer dan honderd aanmeldingen gehad, maar voor een groot meerdaags toernooi stond het record op 92. Dat werd dit voorjaar gevestigd op het NHSB-lenteveteranenkampioenschap op zeven woensdagmiddagen, waarbij er op drie daadwerkelijk is geschaakt. Het zal duidelijk zijn waarom het werd stopgezet: corona.

De succesperiode van het Open Hoorns ligt in de jaren zeventig en tachtig, toen het na afloop van de clubcompetitie van Caïssa plaatshad. Op zeven dinsdagavonden kwamen steeds rond de tachtig schaakliefhebbers naar de speelzaal van de Hoornse vereniging, met vaak een behoorlijk aantal spelers van buiten Hoorn. Met name na de millenniumwisseling daalde de belangstelling (in 2016 waren van de 37 deelnemers dertig lid van de organiserende club) en in 2017 gooide het bestuur het roer om. Het Open Hoorns werd, mede dankzij de medewerking van de Oscar Romeroschool, een weekendtoernooi.

Anno 2020 kunnen we spreken van een geslaagde ingreep. Het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap is dit jaar vooral een kampioenengala. Liefst vijf Nederlandse jeugdkampioenen van 2019, en uit alle categorieën, hebben zich aangemeld. Allereerst Liam Vrolijk, titelhouder bij de A-jeugd en eind augustus dubbel titelverdediger, want naast regerend Open Hoorns kampioen is hij als speler van Kennemer Combinatie ook de NHSB-kampioen. Jonas Hilwerda veroverde vorig jaar de nationale titel bij de B-jeugd, Khoi Pham bij de C-jeugd en Dana Verheij bij de D-meisjes. En ook Ansh Jakhari, Nederlands kampioen E-jeugd, is van de partij. In laatstgenoemde leeftijdsgroep legde op het open NK Gachatur Kazarjan beslag op de eerste plaats, voor de tweede maal op rij. En laten we de nationale online jeugdkampioene Alisha Warnaar niet vergeten.

Als we naar het aantal Nederlandse titels kijken, wordt de lijst nog groter. Robin Duson is drie keer (B 2017, A en B in 2018) Nederlands kampioene geworden. Zij kan het straks op de fiets redden, want daarmee hoeft ze naar de Oscar Romeroschool – waar zij les heeft gehad – hemelsbreed slechts enkele honderden meters te overbruggen. Ook Liam Vrolijk staat op drie, met zijn eerste plaatsen in 2015 en 2016 in de C-categorie meegerekend. Hing Ting Lai is de Nederlandse A-kampioen van 2015 en 2016 en stadgenote Eline Roebers pakte in 2016 de D- en E-titel.

Het aantal deelnemers met een NHSB-titel op zak is kleiner: drie. Alleen Pieter Hopman, Danny de Ruiter en Hing Ting Lai zijn in het verleden kampioen van de Noordhollandse Schaakbond geworden. Er zullen ook drie oud-Open Hoorns-kampioenen in de aula zijn. Naast Liam Vrolijk (winnaar 2019) en Hing Ting Lai (winnaar 2018) is Ger Roos (winnaar 1968) de derde. Maar hij is als een van de organisatoren aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *