Peter Holscher

Op vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september wordt het Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap gehouden. In de aanloop naar het evenement verschijnt elke vrijdag op deze website een column. Nog enkele uren te gaan.

Op het gebied van ervaring staat hij op de eerste plaats, maar merkwaardig genoeg heeft Peter Holscher die eindklassering nooit behaald op het Open Hoorns en het NHSB-kampioenschap. Halverwege de jaren tachtig speelde hij op het Hoogoventoernooi (gisteren Corus, vandaag Tata en morgen ThyssenKrupp?) in de reservegroep en dat is het niveau pal achter de wereldtoppers. In een interview in het Dagblad voor West-Friesland van 7 februari 1986 wordt zijn naam in één adem genoemd met die van Jan Timman en Artur Jussupow.

Ter illustratie de partij die Peter Holscher in 1987 op het pinkstertoernooi van het Bussums Schaakgenootschap speelde tegen de Utrechtse hoofdklasser Jaap van der Tuuk, een opponent met precies driehonderd ratingpunten meer: 2047 om 2347. Onze clubgenoot offert een paard en de dame om te winnen.

 

Zo sterk en dan toch niet de NHSB-titel kunnen grijpen of Hoorns kampioen worden? Peter Holscher – met ruim een halve eeuw aan partijen in zijn schaakbagage – is er wel dicht bij geweest. Zoals rond de jaarwisseling 1970-1971, toen Castricum de organiserende vereniging van het NHSB-kampioenschap was. Geboren in Amsterdam speelde Peter aanvankelijk bij een aantal hoofdstedelijke clubs. Zo maakte hij bij HDM zijn debuut in de competitie van de Amsterdamse Kantoorschaakbond. Maar na een verhuizing naar de Zaanstreek en de overstap naar Het Witte Paard werd hij NHSB-speler en kon daardoor meedoen aan de titelstrijd van de Noordhollandse Schaakbond.

De data van het zevenrondige evenement waren vrijdag 18, dinsdag 22 en maandag 28 december 1970 alsmede zaterdag 2 (twee ronden), donderdag 7 en vrijdag 8 januari 1971. Voor het eerst werd bij het opmaken van de eindstand rekening gehouden met de weerstandspunten. Die beslisten meteen over de bezetting van de topplaatsen, want Wietze Nijdam en Klaas Steijn – beiden lid van het Verenigd Haarlems Schaakgenootschap – eindigden op 6½ punt en hadden respectievelijk 29,5 en 25 weerstandspunten verzameld. Janssen (ook van VHS) legde met vijf punten beslag op de derde plaats, met daarachter vier man met 4½ punt. Met 31,5 had Peter het hoogste aantal weerstandspunten van het hele deelnemersveld en daarmee werd hij vierde. Namens Caïssa eindigde Bert Buitink overigens als 23e.

In 1974 in Uitgeest haalde Peter Holscher wel het erepodium, derde, met kampioen Cor van Dongen en Klaas Steijn. Ondanks regelmatige deelnames daarna stond hij niet op de hoogste tree.

Bij het open Hoorns kampioenschap scheelde dat tot driemaal toe bar weinig. In 1990 moest Caïssa nog even flink aan de bak om de organisatie op orde te krijgen. De Nederlandse Middenstandsbank had afgehaakt als sponsor en Open Hoorns-organisator Jan Posch was gestopt als lid van de schaakclub. Hij zat als wedstrijdleider in het bestuur van Caïssa en werd in die hoedanigheid opgevolgd door Timo Bijkerk die het voorbereidende werk van het Open Hoorns 1990 voor zijn rekening nam. De algehele leiding van het evenement kwam in handen van jeugdleider Gerard Groot. Timo nam het initiatief om voor het laatste clubblad van het seizoen  rondenverslagen te maken en partijen op te nemen en daar stelde clubgenoot Henk van Rietbergen zijn computer voor beschikbaar. En zo zijn alle partijen van Peter Holscher van het Open Hoorns 1990 voor het publiek toegankelijk.

Hij startte het evenement met een winstpartij tegen Marco Schouten, oud-jeugdspeler van Caïssa. In de tweede ronde kwam er tegen Aart Kögeler nog een punt bij, maar Mark van Ojik was als derde opponent te sterk voor Peter. Dankzij overwinningen op Jasper Seelemeijer en Dirk Lont bleef hij in het spoor van Peter Roskam (Aartswoud) die een half punt meer bezat. De topper in de zesde ronde kreeg ondanks een stevige aanval van de routinier uit Zwaag op de koningsvleugel geen winnaar en aangezien beide Peters hun slotpartij naar zich toe trokken, bleef de achterstand van een halfje op de koploper gehandhaafd.

Peter Holscher, ook deelnemer aan de open kampioenschappen van Amsterdam, Alkmaar en Utrecht geweest, deed in 2002 een nieuwe poging. Hij was als eerste geplaatst, maar ondertussen timmerde HSV De Eenhoorn (de buurman van Caïssa) flink aan de weg met Sjors Broersen – tweede op de plaatsingslijst en dan op het Open Hoorns titelverdediger – als een van de representanten. Het werd tussen die twee een geweldige strijd. Peter zat in de eerste drie ronden tegenover drie zware tegenstanders (Piet Aardenburg, Ton Wessels en Ronald Ritsema), terwijl Sjors vooral onberekenbare en soms verrassend voor de dag komende opponenten trof (Frans Kragten, Fred Avis en Barry Plukkel). De favorieten tekenden voor een score van honderd procent en hielden elkaar in de vierde ronde in evenwicht.

 

Ook in de vijfde ronde geen verschil. Peter versloeg Jan Stapel, Sjors incasseerde het punt tegen Arnold van der Wolff. Wilko van der Gracht speelde in de slotfase een sleutelrol. Hij maakte nog kans op de titel en hield Peter Holscher op remise, terwijl Sjors Broersen dankzij zijn overwinning op Bas van den Berg een gaatje sloeg. In de laatste ronde won ook Peter van Arnold, maar Sjors deed hetzelfde tegen Wilko en prolongeerde daarmee het kampioenschap, met Peter Holscher weer op een halfje achterstand.

Drie jaar later volgde een herhaling. Het Open Hoorns werd weer een gevecht tussen de nummers 1 (Peter Holscher) en 2 (Holger Bonte) van de plaatsingslijst. De 19-jarige Holger hield ditmaal de eer van HSV De Eenhoorn hoog. Beide kanshebbers begonnen met twee uit twee, waarna Peter van Holger verloor. In die partij ontstond bij 20. Lf1 overigens driemaal dezelfde stelling. Het bleek de beslissende uitslag voor de titel te zijn, want bij het ingaan van de laatste ronde stond het verschil van één punt er nog steeds. Peter deed wat hij moest doen (winnen van Ralph Versluis), maar met remise tegen Fred Avis stelde Holger de eindzege veilig en werd Peter Holscher voor de derde maal met een halfje achterstand vice-kampioen.

 

Na een aantal jaren afwezigheid – in 2010 was zijn laatste optreden; met Tom Balla (kampioen), Marten Ploeger en Erik van Tooren gedeeld eerste en op weerstandspunten vierde – doet hij dit weekeinde weer mee aan het Open Hoorns. Maar nu tweede worden met een half punt minder dan de winnaar zal een geweldige prestatie zijn.

 

Een gedachte over “Peter Holscher

  1. Co, Geweldig dat je dit allemaal uit mijn grote beschikbare schaakoeuvre bij elkaar hebt uitgezocht. Een leuke bloemlezing van een toch wel lange schaakcarrière en waar ik met de neus op allerlei mij niet meer zo bekende feiten word gedrukt.o.a mijn leeftijd. Still going strong.
    Hartstikke bedankt voor dit verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *